Al sortir del llac Victoria, el Nil és un riu que impressiona. És el més llarg del món i només una petita part de les seves aigües arribaran al Mediterrani. Jinja és una ciutat d'Uganda que està al llac i al començament del riu. Està a 1400 metres sobre el nivell del mar i el Nil comença el seu descens. No és regular, cascades d'entre 5 i 35 metres, seguides de kilòmetres plàcids. Rafting al Nil és diferent dels Alps i Pirineus.
Al Nil és més probable que la balsa es clavi després d'una caiguda quasi vertical, i doni la volta expulsant a la tripulació. En alguns salts les probabilitats són del 50% i depenen de petites variacions en el cabal d'aigua. No és especialment greu perquè després l'aigua es tranquilitza i sempre hi ha experts kayakistes al rescat.
No totes les fotos son de la caiguda de la meva barca, però podrien ser-ho. No tinc dret a queixar-me als Deus del riu, perquè he signat un paper que diu: "Aquesta part del Nil és classifica com Grau 5. El llibre oficial de la British Canoe Union, defineix Grau 5 com : Ràpids extremadament difícils, llargs i violents, pendents fortes, grans caigudes i àrees de pressió. Soc conscient dels perills i renunció a reclamar a l'empresa organitzadora."
Potser forma part de la publicitat, per atreure als qui agrada l'esport de risc, però quan surto despedit de la barca, em cau a sobre, surto a la superfície magullat i nedo cap a un kayak, l'adrenalina va a tope. A la nostra balsa naufragada, érem 4 anglesos, jo i el lider ugandès. L'altra balsa, eren 6 xinesos i no ha bolcat. "Xina rules the waves".
Dos dies abans, a Kenya, em vaig despedir de l'Edward i li vaig assegurar que el turisme de corredors a Iten te futur. A molts dels 10.000 que cada any correm la marató de Barcelona, ens agradaria passar una tranquil·la setmana entrenant entre els millors del món, pels camins vermells dels altiplans del Rift. Tres matatus, tres motos i un pas a peu de la frontera fins Uganda. Un soldat em diu que te set però no li val la meva aigua. 1$ per no tenir problemes i que li aprofiti. La resta dels funcionaris de les dos fronteres, professionals i eficients.
Uganda, un altre país que passarà del mapa de les il·lusions al mapa del cor. Cal anar amb compte a les fronteres terrestres. Els canvis de moneda, el transport i totes les informacions estan en mans de buscavides. Uganda no te sortida al mar. La majoria del seu comerç passa per la carretera a Nairobi i al port de Mombasa. Les cues de camions a la frontera son eternes. El port del llac està en ruïnes i el tren que van fer els anglesos, amb mà d'obra índia, a la que es menjaven els lleons, només porta mercaderies de tant en tant.
A l'Africa, els països interiors son més pobres que els que tenen mar. Se'n aprofiten. Kenya, com Ghana o Costa d'Ivori, te un PNB per càpita 15 vegades inferior a España. Uganda, interior com Rwanda o Burkina, és la meitat que Kenya.
Durant milenis Egipte va ser la civilització més avançada del món. Ho era gracies al miracle del Nil. Un enorme riu que venia del desert i que amb les seves crescudes fertilitzava la terra. Suficient per alimentar un imperi. Però, d'on venia aquest riu diví?
Al segle XIX els exploradors anglesos van tancar la pregunta dient que sortia del remot llac Victòria. Arribar-hi no era fàcil, malària, animals i enemics, però amb això es va tancar el tema. Era el llac més gran d'Àfrica i el segon d'aigua dolça del món en superfície. En realitat, el Nil neix a les fonts del riu més llarg que desemboca al llac Victoria i això està a Burundi. Però Jinja ha construït una activitat turística entre passejades a peu, bici, barca pel llac i descensos del riu.
Gandhi va voler que les seves cendres anessin als grans rius, i una part va anar al Nil. Un bust ho recorda. També hi ha el concurs de Mr. I Miss Albins de l'Africa de l'Est. Tot val per combatre els prejudicis i amenaces que pateixen els albins.
Botigues ben surtides que gestionen indis. Xinesos que treballen a diferents projectes i es passegen al llac. Occidentals en voluntariats i rutes aventureres múltiples. Antigues cases colonials angleses reconvertides en Bed & Breakfast, Hotels i seus de ONGs. Cuidar els cementiris dels soldats de la Commonwealth és un ofici per tota la vida. A Jinja, morts musulmans, cristians o sense religió, que van servir al King's African Rifles. Morir per King & Country.
El rafting al Nil és un dels atractius d'Uganda i la gent ve des de Kampala. La construcció d'un altre central elèctrica limita els ràpids a quatre. Al viatge a Sudan, vaig veure que nous pantans s'havien menjat les cataractes antigues.
Després baixar 15 km de riu, 4 ràpids i una caiguda que em farà anar al Ruwenzori magullat, arribo a la capital, Kampala. Al hostel, de nou l'ambient d'històries compartides i projectes començats. Quatre amigues de la serra de Madrid que van cap al nord. Dos acaben d'arribar i dos venen en bici des de Tanzania. Unes campiones. Una catalana i una costarricense que colaboren amb una ONG nordamericana. Difonen l'ús de cuines eficients, potabilitzadors d'aigua, combustibles reciclats i plaques solars a poblats de l'est del país. A preus molt reduits i amb microcrèdits. Una Índia que va treballar de mestre a Kibera amb el noi danès del Mount Kenia i em reconeix per les històries que explico.
Els darrers anys d'Uganda són optimistes. Els anteriors no. El primer president després de l'independència va amenaçar amb nacionalitzar terres angleses. Un antic sergent entrenat pels anglesos i campió de boxa, que ja era cap del exèrcit, va fer un cop d'estat i Anglaterra ho va veure bé. Es deia Idi Amin. Només me n'ha parlar bé algun musulmà, perquè Idi Amin se'n va fer i va aconseguir que Gaddafi li construís una mesquita i li equipés l'exèrcit.
Al terror de Idi Amin van seguir alguns anys de desordre i dictadures, fins que la guerrilla del actual president, Museveni, va prendre el poder. Tenien disciplina i formació política. Va ser considerat un nou model de lider africà i ha evolucionat del marxisme al evangelisme. El país ha crescut i és estable. Ara, 30 anys, 5 eleccions i 3 reformes constitucionals després, li preocupa més la homosexualitat. Hi està en contra i ho explica també en la seva doble funció de pastor evangèlic.
Sembla que l'estrella emergent en la política és el cantant Bovi Wine. Ja és diputat hi l'han detingut un parell de cops. Parla un llenguatge que entenen els joves i el 50% dels ugandesos de Kampala que viuen en algun slum.
El primer dia a Kampala organitzo la meva estada al país. Contracto l'ascensió a una empresa de guies de Kilembe, al peu del Ruwenzori. En total 7 dies fins al Margherita, el cim més alt a 5109m. Serè l'únic mugunzu, amb una tropa d'ugandesos ja inclosos en el que pago. Sembla que ara hi puja un blanc per setmana. Aquesta sóc l'únic, l'anterior i posterior un altre. Amb interès muntanyenc i diners per pagar-ho.
Aconsegueixo un "Gorilla permit" pel 25 de novembre. Aquesta activitat te més demanda perquè he de resignar-me a l'accés del Parc Nacional Bwindi en que hi ha places. Costa 600$ per un dia. Els goril·les viuen en una muntanya al sud del Ruwenzori i frontera amb Congo i Rwanda. Volcanes, el parc rwandés, cobra 1500$. Virunga, el congolès, està tancat per inseguretat.
Kampala és una ciutat agradable de tràfic impossible. Son set turons. Old Kampala és un d'els turons amb la mesquita Gadaffi a dalt. Aprofito per agafar un fulletó que explica perquè els ateus s'han de fer musulmans. Ja m'ho llegiré. La vista des del minaret es fabulosa, fins al llac Victoria i més lluny.
Boda-boda fins al meu barri de Kololo i un dubte. Quan les motos van per l'acera han d'anar també per l'esquerra? Trobo una llibreria i compro un llibre sobre una cooperativa de cafè ugandès de Kasese, el meu proper destí, que s'ha obert mercat a UK i Sudàfrica. És una experiència positiva, quan creiem que tot el que ve de Africa és negatiu.
Uganda és una república, amb un president que federa varies monarquies que tenen un paper simbòlic. Les monarquies són les que ja existien quan van arribar els anglesos. La més important és Buganda, el territori més poblat al voltant de Kampala. Altres regnes han viscut pitjor els conflictes colonials. El territori de Kasese estava en disputa entre alemanys, belgues i anglesos. S'ho va quedar Alemanya, però al obrir un canal a Kiel, a Europa, li van canviar a Anglaterra per una illa del Bàltic. Anglaterra ho va juntar al rei de Toro, però després va tenir un altre rei, el de Rwenzururia. A aquests reis els hi costa acceptar el poder del president central, i fa dos anys, a Kasese hi va haver una batalla. Van morir 84 membres de la Guàrdia del rei i 16 soldats ugandesos.
Steve, un noi ugandès, fa cada dia una visita informal de Kampala. Hi vaig i s'hi apunten 4 futures metges australianes amb pràctiques a Tanzania. Comencem per l'universitat de Makerere. Amb 36000 alumnes és la més gran d'Àfrica fora de les sudafricanes. És publica però la matricula de Medicina costa 600$ el trimestre. Al gran slum Katanga, llogar una barraca costa 15$ per mes. Mercats, parades de matatus que semblen laberints sense solució. Turons amb catedrals catòliques, anglicanes i palaus del rei Baganda. Als 70's també va caldre una matança entre soldats i guàrdia del rei per aclarir que mana el President.
En aquests viatges impresiono a les noies. Sempre em diuen que estan sorpreses de l'activitat que tinc ... i que no s'imaginen al seu pare fent el mateix!
Tornada en moto al hostel, protegint genolls i mans de cops de tràfic. Sopar entre indis, xinesos, libanesos, expatriats i emergent classe mitja ugandesa. Al matí moltes hores de bus cap a l'oest d'Uganda. Paisatges esplèndids entre camps de te i milers de nens sortint del col.legi. Demà començo l'ascensió al Ruwenzori. Set dies sense electricitat ni cobertura telefònica. Ja ho explicaré quan torni.
Al Nil és més probable que la balsa es clavi després d'una caiguda quasi vertical, i doni la volta expulsant a la tripulació. En alguns salts les probabilitats són del 50% i depenen de petites variacions en el cabal d'aigua. No és especialment greu perquè després l'aigua es tranquilitza i sempre hi ha experts kayakistes al rescat.
No totes les fotos son de la caiguda de la meva barca, però podrien ser-ho. No tinc dret a queixar-me als Deus del riu, perquè he signat un paper que diu: "Aquesta part del Nil és classifica com Grau 5. El llibre oficial de la British Canoe Union, defineix Grau 5 com : Ràpids extremadament difícils, llargs i violents, pendents fortes, grans caigudes i àrees de pressió. Soc conscient dels perills i renunció a reclamar a l'empresa organitzadora."
Potser forma part de la publicitat, per atreure als qui agrada l'esport de risc, però quan surto despedit de la barca, em cau a sobre, surto a la superfície magullat i nedo cap a un kayak, l'adrenalina va a tope. A la nostra balsa naufragada, érem 4 anglesos, jo i el lider ugandès. L'altra balsa, eren 6 xinesos i no ha bolcat. "Xina rules the waves".
Dos dies abans, a Kenya, em vaig despedir de l'Edward i li vaig assegurar que el turisme de corredors a Iten te futur. A molts dels 10.000 que cada any correm la marató de Barcelona, ens agradaria passar una tranquil·la setmana entrenant entre els millors del món, pels camins vermells dels altiplans del Rift. Tres matatus, tres motos i un pas a peu de la frontera fins Uganda. Un soldat em diu que te set però no li val la meva aigua. 1$ per no tenir problemes i que li aprofiti. La resta dels funcionaris de les dos fronteres, professionals i eficients.
Uganda, un altre país que passarà del mapa de les il·lusions al mapa del cor. Cal anar amb compte a les fronteres terrestres. Els canvis de moneda, el transport i totes les informacions estan en mans de buscavides. Uganda no te sortida al mar. La majoria del seu comerç passa per la carretera a Nairobi i al port de Mombasa. Les cues de camions a la frontera son eternes. El port del llac està en ruïnes i el tren que van fer els anglesos, amb mà d'obra índia, a la que es menjaven els lleons, només porta mercaderies de tant en tant.
A l'Africa, els països interiors son més pobres que els que tenen mar. Se'n aprofiten. Kenya, com Ghana o Costa d'Ivori, te un PNB per càpita 15 vegades inferior a España. Uganda, interior com Rwanda o Burkina, és la meitat que Kenya.
Durant milenis Egipte va ser la civilització més avançada del món. Ho era gracies al miracle del Nil. Un enorme riu que venia del desert i que amb les seves crescudes fertilitzava la terra. Suficient per alimentar un imperi. Però, d'on venia aquest riu diví?
Al segle XIX els exploradors anglesos van tancar la pregunta dient que sortia del remot llac Victòria. Arribar-hi no era fàcil, malària, animals i enemics, però amb això es va tancar el tema. Era el llac més gran d'Àfrica i el segon d'aigua dolça del món en superfície. En realitat, el Nil neix a les fonts del riu més llarg que desemboca al llac Victoria i això està a Burundi. Però Jinja ha construït una activitat turística entre passejades a peu, bici, barca pel llac i descensos del riu.
Gandhi va voler que les seves cendres anessin als grans rius, i una part va anar al Nil. Un bust ho recorda. També hi ha el concurs de Mr. I Miss Albins de l'Africa de l'Est. Tot val per combatre els prejudicis i amenaces que pateixen els albins.
Botigues ben surtides que gestionen indis. Xinesos que treballen a diferents projectes i es passegen al llac. Occidentals en voluntariats i rutes aventureres múltiples. Antigues cases colonials angleses reconvertides en Bed & Breakfast, Hotels i seus de ONGs. Cuidar els cementiris dels soldats de la Commonwealth és un ofici per tota la vida. A Jinja, morts musulmans, cristians o sense religió, que van servir al King's African Rifles. Morir per King & Country.
El rafting al Nil és un dels atractius d'Uganda i la gent ve des de Kampala. La construcció d'un altre central elèctrica limita els ràpids a quatre. Al viatge a Sudan, vaig veure que nous pantans s'havien menjat les cataractes antigues.
Després baixar 15 km de riu, 4 ràpids i una caiguda que em farà anar al Ruwenzori magullat, arribo a la capital, Kampala. Al hostel, de nou l'ambient d'històries compartides i projectes començats. Quatre amigues de la serra de Madrid que van cap al nord. Dos acaben d'arribar i dos venen en bici des de Tanzania. Unes campiones. Una catalana i una costarricense que colaboren amb una ONG nordamericana. Difonen l'ús de cuines eficients, potabilitzadors d'aigua, combustibles reciclats i plaques solars a poblats de l'est del país. A preus molt reduits i amb microcrèdits. Una Índia que va treballar de mestre a Kibera amb el noi danès del Mount Kenia i em reconeix per les històries que explico.
Els darrers anys d'Uganda són optimistes. Els anteriors no. El primer president després de l'independència va amenaçar amb nacionalitzar terres angleses. Un antic sergent entrenat pels anglesos i campió de boxa, que ja era cap del exèrcit, va fer un cop d'estat i Anglaterra ho va veure bé. Es deia Idi Amin. Només me n'ha parlar bé algun musulmà, perquè Idi Amin se'n va fer i va aconseguir que Gaddafi li construís una mesquita i li equipés l'exèrcit.
Al terror de Idi Amin van seguir alguns anys de desordre i dictadures, fins que la guerrilla del actual president, Museveni, va prendre el poder. Tenien disciplina i formació política. Va ser considerat un nou model de lider africà i ha evolucionat del marxisme al evangelisme. El país ha crescut i és estable. Ara, 30 anys, 5 eleccions i 3 reformes constitucionals després, li preocupa més la homosexualitat. Hi està en contra i ho explica també en la seva doble funció de pastor evangèlic.
Sembla que l'estrella emergent en la política és el cantant Bovi Wine. Ja és diputat hi l'han detingut un parell de cops. Parla un llenguatge que entenen els joves i el 50% dels ugandesos de Kampala que viuen en algun slum.
El primer dia a Kampala organitzo la meva estada al país. Contracto l'ascensió a una empresa de guies de Kilembe, al peu del Ruwenzori. En total 7 dies fins al Margherita, el cim més alt a 5109m. Serè l'únic mugunzu, amb una tropa d'ugandesos ja inclosos en el que pago. Sembla que ara hi puja un blanc per setmana. Aquesta sóc l'únic, l'anterior i posterior un altre. Amb interès muntanyenc i diners per pagar-ho.
Aconsegueixo un "Gorilla permit" pel 25 de novembre. Aquesta activitat te més demanda perquè he de resignar-me a l'accés del Parc Nacional Bwindi en que hi ha places. Costa 600$ per un dia. Els goril·les viuen en una muntanya al sud del Ruwenzori i frontera amb Congo i Rwanda. Volcanes, el parc rwandés, cobra 1500$. Virunga, el congolès, està tancat per inseguretat.
Kampala és una ciutat agradable de tràfic impossible. Son set turons. Old Kampala és un d'els turons amb la mesquita Gadaffi a dalt. Aprofito per agafar un fulletó que explica perquè els ateus s'han de fer musulmans. Ja m'ho llegiré. La vista des del minaret es fabulosa, fins al llac Victoria i més lluny.
Boda-boda fins al meu barri de Kololo i un dubte. Quan les motos van per l'acera han d'anar també per l'esquerra? Trobo una llibreria i compro un llibre sobre una cooperativa de cafè ugandès de Kasese, el meu proper destí, que s'ha obert mercat a UK i Sudàfrica. És una experiència positiva, quan creiem que tot el que ve de Africa és negatiu.
Uganda és una república, amb un president que federa varies monarquies que tenen un paper simbòlic. Les monarquies són les que ja existien quan van arribar els anglesos. La més important és Buganda, el territori més poblat al voltant de Kampala. Altres regnes han viscut pitjor els conflictes colonials. El territori de Kasese estava en disputa entre alemanys, belgues i anglesos. S'ho va quedar Alemanya, però al obrir un canal a Kiel, a Europa, li van canviar a Anglaterra per una illa del Bàltic. Anglaterra ho va juntar al rei de Toro, però després va tenir un altre rei, el de Rwenzururia. A aquests reis els hi costa acceptar el poder del president central, i fa dos anys, a Kasese hi va haver una batalla. Van morir 84 membres de la Guàrdia del rei i 16 soldats ugandesos.
Steve, un noi ugandès, fa cada dia una visita informal de Kampala. Hi vaig i s'hi apunten 4 futures metges australianes amb pràctiques a Tanzania. Comencem per l'universitat de Makerere. Amb 36000 alumnes és la més gran d'Àfrica fora de les sudafricanes. És publica però la matricula de Medicina costa 600$ el trimestre. Al gran slum Katanga, llogar una barraca costa 15$ per mes. Mercats, parades de matatus que semblen laberints sense solució. Turons amb catedrals catòliques, anglicanes i palaus del rei Baganda. Als 70's també va caldre una matança entre soldats i guàrdia del rei per aclarir que mana el President.
En aquests viatges impresiono a les noies. Sempre em diuen que estan sorpreses de l'activitat que tinc ... i que no s'imaginen al seu pare fent el mateix!
Tornada en moto al hostel, protegint genolls i mans de cops de tràfic. Sopar entre indis, xinesos, libanesos, expatriats i emergent classe mitja ugandesa. Al matí moltes hores de bus cap a l'oest d'Uganda. Paisatges esplèndids entre camps de te i milers de nens sortint del col.legi. Demà començo l'ascensió al Ruwenzori. Set dies sense electricitat ni cobertura telefònica. Ja ho explicaré quan torni.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada