Dels viatges i del viatger.


Els humans segurament vivim ara el menys dolent dels mons que hi ha hagut. L’esperança de vida és més alta que mai, la violència en conjunt  menor que a qualsevol època anterior i les possibilitats per a les nostres capacitats són màximes. Però el nostre món canvia molt de pressa i potser estem a tocar els límits d’aquesta època de creixement. Val la pena reflexionar sobre tot això caminant per racons del planeta en que no he estat mai. No pots entendre ni parlar d’algú amb qui no has compartit alguna cosa.
M’agrada veure com eren els llocs fa anys i com són ara. Posar-me als ulls dels que veuen el món amb ulls diferents dels meus. Viatge d’estudis.
Cal apropar-se a les cultures que es vol conèixer. A peu, en transports locals, menjant i dormint com ho fan els locals i parlant si és possible la seva llengua. S’ha de caminar, llegir i parlar molt.
El primer viatge d'aquesta etapa va ser a Etiòpia al 2012, i desprès, Xina, Índia, Indonèsia, Andes, Sud d’Àfrica, Sibèria, Iran, Càucas, Sudamèrica, Himalaia i Asia Central, Centroamèrica ... Sempre queden llocs per conèixer.
He acabat aquesta introducció en les últimes etapes de la travessa a peu del Pirineu de mar a mar. Més de 800 km caminant i 40.000 metres de pujada repartits en quatre estius. Les muntanyes són una escola i tant com he pogut, les he inclòs en els viatges. Muntanyes budistes sagrades de la Xina, Sri Lanka o Corea. Dels Andes Centrals i del Nord. Volcans de les illes indonèsies de Borneo, Java i Lombok. Himalaia. Dalt dels cims la vista és millor.
La meva manera d’ordenar les coses i les emocions és escriure. Un diàleg personal i amb tots els que el vulguin compartir. Fa anys ordenava les idees amb cartes, diapositives, fotos o vídeos. Ara en un blog que es pot convertir en llibre del viatge.
La literatura de viatges és un gènere variat que inclou superherois. Tintin, Corto Maltés, Massagran, Quijote o Ulises.
La literatura de viatges inclou també Guies o revistes com Altaïr. També relats amb detalls del viatge i reflexions sobre els llocs visitats. He llegit tot el que he pogut de Kapuscinski, Reverté i de molts altres viatgers escriptors.
Un Blog, alfonssort.blogspot.com , triar entre moltes fotografies, consultar Wikipedia i editar per Internet a mida que hi ha nous viatges. És un luxe. No tenien aquestes posibilitats els pioners venecians, àrabs o xinesos que van aprofitar  l’impremta per explicar el que havien vist.
Hi ha entrades en català i en castellà, però l’idioma més útil és el que fas servir quan parles amb un altre persona. Anglès, francés, portugués, italià. Les paraules apreses d'alguns dels 5000 idiomes en que ens entenem. 
La majoria dels viatges els faig sol. Quasi sempre vaig amb algú, però són amistats intenses i breus. El transport local permet parlar amb els locals. Dormir en dormitoris, cases i hostels posa en contacte amb altres viatgers.
Tots els viatges són part d’un únic i llarg viatge. Viatges de les sabanes africanes en que van aparèixer els primers humans, fins a les futuristes ciutats asiàtiques del Pacífic. Del fons del mar, amb taurons balena, fins dalt dels cims andins o nits perdut a boscos tropicals. Un relat obert i sense final.

Bon camí!

Alfons Sort
alfons.sort@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario