11 de juny 2012

Acabar un viatge es una etapa del seguent




Dema torno a Barcelona i abans de fer un resum per tencar el blog, calia veure dos emblemes de la ciutat. La Oriental Pearl Tower, amb les millors vistes sobre tot Shanghai, i el CEIBS. China Europe International Business School. He tingut una fantastica conversa amb la Directora del Global EMBA, un dels programes mes cars d'una de les millors i mes joves escoles de negocis del mon.


Mig esquimal i mig danesa, amb un castella perfecte despres de viure a Sudamerica molts anys. 7 anys a la Xina, amb el seu marit america, formant part del staff no docent de 500 persones del centre. El docent deu ser uns 150. La conversa ha saltat de la Xina i el Tibet, a Groenlandia, Etiopia, Japo, Dinamarca, España i tornada a la Xina. El curs te un modul en angles i 15 en xines. Cada modul es de unes 50 persones i dura 18 mesos. Quan es fa una presentacio d'un programa similar en qualsevol ciutat del mon hi van uns 30 o 40 interessats. A ciutats com Chengdu o Chongqin n'hi van 800 o 900.
Comentaris molt interessants sobre la Xina actual i acord de tornar a trovarse a Barcelona perque aquesta escola te molta relacio amb el IESE.
Deu ser la unica mig esquimal que parla castella en tot Asia.



Toca fer un balanç del viatge per la que segurament sera la ultima entrada del blog.

Primer agrair als amics que m'han donat consells que m'han sigut molt utils. Especialment al Josep Lluis, Joan Ignasi i Conrad.

Segurament el millor balanç es el que pugui ser util a qui pensi fer un viatge similar.

37 dies. Una despesa total de molt poc mes de 3.000€, que inclouen 900€ dels vols de Barcelona a Shanghai i els de Taiwan.

El cost diari de dormir, de 25¥ a 200¥. Que son 3 a 25€.
Entre dormitoris colectius de alberg o monestir i equivalents a algun hotels de 3 estrelles.
El millor sens dubte, l'alberg "The Hump" de Kunming. Per l'ambient i la situacio. Donaven un preservatiu, que no va servir per res, i uns taps per les orelles, que si que van servir.

Els menjars han variat de 5 a 100¥, que es de menys de 1 a 13€.
Shanghai es el doble de car que les ciutats del interior.
El timo mes probable sera a Shanghai, quan acabes d'arrivar i en les zones turistiques.

El moment de panic es quan surts del lloc a on has fet la reserva per dormir la primera nit, i dius "i ara que?".
La carn de Yak una mica dificil i la barreja de te verd i cervesa amb molt gas es complicada. Cal triar.

Millors llocs per correr, el Bund de Shanghai, el Parc del Oest de HangZhou i la part peatonal i llac de Kunming.
El tren perfecte. Per una nit, llitera dura. Per un dia sencer, mes comodo i llitera tova, no per la llitera, sino perque hi ha mes lloc per seure perque les lliteres no es pleguen i amb la dura n'hi ha sis per compartiment.

No cal tenir por amb el idioma, pero cal treballar-ho. No cal tenir un angles de llibre, perque ningu el parla aixi a la Xina, pero cal estar-hi segur. Una introduccio i actitut molt oberta amb el xines es necessari. No per parlar-lo, sino per entendre que es el que passa encara que no s'entengui res.
Llibreta de notes i demanar a cada alberg o xines amb bon angles que t'escrigui allo que necessitaras dir mes tard. Especialment les instruccions en la compra de billets de tren o als taxistes.
Tothom llegeix be el xines, pero sovint ni els que parlen angles poden llegir els textes en alfabet llati, especialment si estan escrits a ma.

Temperatures variades entre 5 i 35 graus, i entre la sequedat dels pobles tibetans a 4000m i el bany turc del migdia a Chongqin o GuangZhou.
Maig ha sigut una bona epoca. Quasi no ha plogut i encara que al començament reservaba per Internet el que podia, despres ja no perque sempre hi havia lloc.

Consells tecnologics. Comprar una tarjeta de telefon local (50¥, 6€), dir als amics i la familia que et truquin des de Skype al teu numero xines. Menys de 1 € per mitja hora de conversa i la qualitat molt bona.
Portar adaptador de camara fotografica a tablet o PC. Enviar les fotos a traves del "Cloud" no es realista per el poc ample de banda.
He anat amb iPad i sense camara fotografica ni PC. Perfecte.

A la Xina es pot comprar tot. De fet el que compris a Barcelona esta fet a la Xina. La unica dificultat es explicarse.
I el millor de tot, els molts amics del cami. PK Yeung, Mikko, Simon, Margo, Johnson Lin, Lucas, Lisbeth, Norberto, Cristina, els germans canadencs, les dos israelis, la noia francesa i la española... nascuda a Buenos Aires.

De tot arreu. De la Xina, Taiwan, Corea, USA, Canada, Israel, Argentina, Mexic, Alemania, Malasia, Anglaterra.
En fi, un gran viatge i tots els que vulgueu coneixer mes detalls per a ferne un altre, no dubteu en preguntarme.

Fins aviat !!

2 comentaris:

  1. Felicitats Alfons !!!

    ResponElimina
  2. Gran crònica d'aquest magnífic viatge personal. Enhorabona, i si no és en aquest blog, t' animo que segueix escrivint-hi en un altre.

    Salutacions.

    ResponElimina