26 d’oct. 2012

55 anys es la barrera per tarifa reduida

Fa 10 anys KL tenia la torre mes alta del mon, les Torres Petronas. Ara deu ser la decima, i totes les mes altes estan a Asia. Tambe tenia la tercera torre de comunicacions mes alta del mon.
Des de la torre de comunicacions les Petrones semblen petites.



El billet per pujar-hi val 14€. Al comprarlo m'han preguntat de quin pais era i quans anys tenia. Amant de les estadistiques com soc, he dit la veritat. I m'han dit que em costava 7€ !!!
Tinc 56 anys i a Malasya a partir dels 55 ja et consideren tercera edat i pagues el mateig que els de menys de 12.
Al New Straits Times un article interessant deia que la crisi d'Europa no es tant sols de deuta. Diuen que Europa es una societat envellida que cada cop comprara menys al tercer mon. No saben que la edat mitja dels funcionaris de l'administracio central a España es de 56 anys, la seva tercera edat.
La torre es veu petita desde lluny entre els alts edificis de KL.



KL es una enorme ciutat que ha crescut en pocs anys, pero no es veuen barris pobres ni grans diferencies. Es una cosa que crida l'atencio de ciutats musulmanes de creixement fort, com Istanbul i de les de la Xina. No es veu la enorme miseria de les barriades de les macrociutats africanes, sudamericanes o del sur de Asia. Fa pensar quins elements politics o culturals fan que sigui aixi.

Avui hem coincidit esmorçant en Mauricio, xile, en Rodrigo, brasiler que viu a Bali com a guia i fotograf i jo. El brasiler parlava en castella i el xile i jo en portugues. Les coses maques dels viatges.

Aqui totes les cultures es barregen a distancia d'una estacio de metro.
El dia del sacrifici es festiu i els turistes no podiem entrar en les mesquites. Chinatown estava plena i tot obert.



Al lloc mes sagrat dels indis, les Batu Caves, enormes coves en unes parets de 300 metres d'altes, s'hi va en metro.



I et dona la benvinguda un deu amb cara de mono, i molts monos que segueixen als qui porten menjar, i que deuen ser sagrats perque antecessors seus van ajudar a Rama en una gran batalla.


A tot arreu veus mestissatges. En un raco de les coves hi trobes la estatua de la Trinitat hindu, amb grafitti en xines i malai.



Al metro per tornar al centre, hi ha vagons tant sols per dones. El pais es islamic, pero ningu ho respecta i tots estem barrejats.
Com que Australia esta molt a prop, el diari en parla molt. Un director de cine ha organitzat per Internet la subasta de la virginitat d'una noia i un noi.
La noia es una estudiant brasilera de 20 anys, i un japones ha pagat 780.000$. Els finalistes eren 14 de Brasil, India, Australia i USA.
El noi tenia 21 anys i un nom eslau. Per la seva virginitat la guanyadora, una senyora brasilera ha pagat 3.000$.
Es un mon de grans desigualtats i de grans diferencies culturals.


Zara Sap gestionar be les diferencies culturals. A la seva botiga del luxos centre comercial a les Torres Petronas, els vels es venen com els accessoris, i el preu es 40€. Tots son molt originals. Com les corbates.
No hi ha quasi res de menys de 100€, i en tot el que porten els maniquis es pot fer una combinacio per adolescents xineses o islamiques. Maniga llarga i tirants. Mini i maxi.
No em crec que un unic equip de disseny a La Coruña pugui tenir al cap tanta varietat cultural i fer-ho tant de pressa.

1 comentari:

  1. No t'extranyi la capacitat d'adaptació de Zara, a Espanya, Amancio Ortega ha fet una donació a Caritas de € 20 M que oportunament, en aquest moment de crisis, s'ha publicat a tota la premsa.

    ResponElimina