27 d’oct. 2012

Sabah, al est de Borneo i lluny de tot

Borneo es la tercera illa mes gran del mon, despres de Groenlandia i Australia. La tercera part es de Malaysia, dos terços d'Indonesia i un trocet molt petit del sulta de Brunei.
La part d'Indonesia esta dividida entre dos estats, Sabah i Sarawak.
El segle dinou Sarawak tenia una dinastia de rajas blancs. Un aventurer angles va ajudar el sulta en una rebelio i despres el va sustituir. Ell i dos descendents s'hi van estar quasi 100 anys, fins que s'ho va quedar la corona anglesa despres de la segona guerra mundial i despres es va integrar a Malaysia.
Sembla la historia de Kipling en que es va inspirar la pelicula "El hombre que pudo reinar".



Volant des de Kuala Lumpur a Kota Kinabalu, la capital de Sabah, l'altre sultanat del Borneo malai, veus que en aquest clima ecuatorial, cada illa crea la seva humitat i te un novol com un paraigues. El que hi ha sota els nuvols, son illes, no ombres.


Sabah tambe te la seva historia, perque esta a tocar de les Filipines que el reclama com a seu. De fet la illa de Mindanao i el Mar de Cebu, que son la part musulmana de Filipines te molt contacte amb Sabah i quan no tenen una guerrilla que s'hi refugia, fan de pirates contra vaixells i turistes.
La divisio de Borneo entre Anlaterra i Holanda, ha perdurat en les actuals Indonesia i Malaysia, i es nota en que es la unica illa del mon en que en una part els cotxes van per la dreta, i en l'altra per l'esquerra.

Borneo va guanyar pes en trobar petroli a la seva costa. Per aixo la van envair de seguida els japonesos i te molts monuments i cementiris de la segona guera mundial.
Tant sols en el petroli es van posar d'acord Holanda i Anglaterra. Les petroleres Royal Dutch, holandes, i Shell, anglesa es van fusionar en la Dutch Shell i van fer que Brunei es mantingues independent per poder controlar el petroli.



Volo amb un noi malasi d'origen xines. Treballa a KPMG des de fa 2 anys. Al departament de fusions i adquisicions. Sempre amb empreses del Sud Est asiatic. Encara no ha anat als USA o Europa.
Les teories economiques del marxisme de fa 30 anys criticaven la dependencia del Sur cap el Nord i parlaven de la necesitat de promoure la relacio Sur-Sur. Ja hi som.

M'ha dit que les empreses paguen una setmana de vacances al any i que a part dels funcionaris, la majoria d'empreses treballen mig dissabte. L'he felicitat per la feina que te, li he dit que segurament li permetra canviar amb promocio a algun dels clients, s'ha sorpres i m'ha donat les gracies. Suposo que aixo li ha confirmat l'envelliment de la poblacio europea.



Kota Kinavalu, la capital de Sabah, va quedar arrassada en la guerra. Tots els edificis son posteriors al 1945. Te molt a prop el Kinavalu, una muntanya de 4.060m, que no es dificil i que es la mes alta entre els Himalaies i Papua. A l'alberg he parlat amb una finlandes que acaba de pujarlo. M'ha explicat els detalls. Fan falta dos dies i dema començo.


El mercat del peix es impressionant. Tot tipus de peixos i de tots els tamanys, i per arrodonir la compra, tambe hi a homes amb maquines de cosir i dones que venen de tot. I taules per menjar en mig del guirigay.
No se perque, pero tots els qui cuinen son dones i tots els sastres son homes.
El mes gran d'aquets peixos amb un estrany acompanyament d'algues i arroç m'ha costat 6€.




2 comentaris:

  1. Bé, Alfons que tinguis sort al Kinabalu. Veig que vas a bon ritme. en el viatge!
    Aqui BCN, ja arribat el fred, Ahir estavem navegant i banyan-nos al port olimpic i avui tots amb tres jerseys i mantes al llit... Mentre als Zine la gent continua desmaian-se en la projecció de la pelicula "Lo imposible". No hi ha que arriscar-si sense un metge de companyia.
    Endavant! Compte que en el Kinabalu es un dels poc llocs al món on encara es troba la Ophiophagus hannah o Cobra reina, el reptil equivalent al lleó per ser el depredador més alt del l'especie.
    Dani

    ResponElimina
  2. Dani, no l'he vist, pero amb la boira sempre tenia entelades les olleres. Tenia que correr perque el meu grup anava com una moto i amb les ulleres progressives relliscava molt. Un drama. De totes maneres si es menja cucs com el que vaig veure, no m'extranya. Al Kinabalu tambe feia molt de fred, com a Barcelona. Crec que es van deixar l'aire acondicionat massa ford.

    ResponElimina