2 de nov. 2012

Les moltes semblances entre Brunei i Andorra

Les moltes semblances entre Brunei i Andorra.
Brunei es un sultanat independent que hi ha al nord de Borneo. Te molt petroli que extrauen des de plataformes off-shore. Aquest es el motiu per el que Anglaterra no va voler que entres a la Federacio Malaya, a la que van ficar tots els altres sultanats de la zona. De fet qui ho va voler va ser la companyia Shell, amb l'acord dels dos paisos colonials que es repartien Borneo. Anglaterra i Holanda.



Recorda molt a Andorra, pero a lo bestia, per dos motius. El petroli costa la meitat que al pais vei, l'impost d'importacio de cotxes es 0%, mentre que a Malasia es del 100%, i es defineix com a pais islamic.
Cada cop mes islamic. Es parla força l'angles, pero tot esta escrit en malai i arab, que es un idioma que no parla ningu, pero en el que esta escrit l'Alcora.
Totes les senyals estan en malai i arab. Com que el malai es llegeix d'esquerra a dreta, i l'arab de dreta a esquerra, suposo que els pocs que saben llegir els dos idiomes deuen acabar guenyos.



El sulta fa molts anys que mana i tenia un fill com hereu, pero li va sortir un pendo. Tenia dos grans iots, que es deien Tetas 1 i Tetas 2. Va tenir llogada una planta sencera del Hilton mes car de New York de manera permanent i va invertir en totes les bestieses posibles, fins que quasi fa quebrar el sultanat i el seu pare li va posar una demanda legal per trereli tots els poders.
Ara s'han passat en sentit contrari.
Avui divendres ha entrat en vigor una llei per la que totes les botigues tencaran els divendres de 12h a 14h, per a que tothom pugui anar a la pregaria. El sulta diu que aixi la joventat tornara a la practica religiosa.
El problema es que la majoria de botigues son de xinesos. El diari local te mitja portada per explicar que els xinesos tambe tencaran. Diu que li han dit al representat dels botiguers que han de tancar, i que ja ho ha entes.
La majoria de botigues tenen nom xines, pero escrit tant sols en malai i arab.



L'alcohol esta prohibit i a les 7 tant sols hi ha obertes les botigues i restaurants de xinesos. Per aixo Miri, la primera ciutat malaia es força inmoral, potser com La Seu d'Urgell.
Brunei te altres sorpreses. Fins fa pocs anys, tota la ciutat menys el palau del sulta estaba construida sobre l'aigua. Ha crescut per terra, pero molts milers continuen vivint en cases sobre pilones dins del riu. Es com un fantastic poble flotant.



La majoria dels barris no tenen conexio directa amb terra i hi ha un exercit de taxis acuatics que no paren de portar la gent amunt i avall.
Costa d'imaginar. Ls escoles son edificis construits sobre pilones que van al fons del riu. L'hospital, el bombers, la policia, tot.
Totes les cases estan unides per laberintics passatges de fusta que permeten anar a tot arreu.
A mida que les cases s'ensorren o es cremen, les fan de nou amb pilones de formigo i mes confort, pero amb la mateixa idea.
Els desaigues van al riu, i entre la marea i unes barques que sempres estan netejant, esta mes net que molts pobles de terra ferma a Borneo.



Ja va dir un antecessor meu, un italia que es deia Pigafredda i que feia de cronista en la expedicio de Magallanes el segle XVI, que era La Venecia d'Asia.
He llogat una barca per donar-hi una volta i com que ha començat a plore de valent, ens hem hagut de refugiar entre les pilones d'una escola.



El barquer m'ha explicat que vivia en una de les cases, me l'ha ensenyat, pero al seu pare el govern li va donar un pis a terra i se la va vendre. 10x13 metres, que fan 130 m2, per 7.000€.
Els pisos encara poden baixar molt a Espanya.



Al parar de ploure hem anat a posar gasolina en una gasolinera tambe flotant i naturalment de Shell. Li han tirat la manguera i despres d'omplir ha posat els diners en una llauna lligada a un cordill, amb la que li han donat el canvi.



Amb tota aquesta tradicio, suposo que s'han acostumat de presa a treballar en les plataformes petroliferes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada