9 de maig 2013

La sorpresa de Sri Lanka i el contrast amb la India


Agafar l'avió a Madurai per anar a Colombo es un test per els nervis. Fins a vuit controls diferents que fan tots la mateix cosa. Mirar que el nom del billet i el del passaport coincideixen, i estampar un sello de goma en algún lloc, normalment el billet i un formulari. Els controls per entrar al aeroport i per passar a l'embarcament, els fan un empleat del aeroport i un soldat armat, i tots dos repeteixen la mateixa verificació. A la meva tarja d'embarcament no caben més segells.


Aquesta burocràcia absurda és per tothom. Si en una verificació, per exemple "inmigració" o "aduana", son tres funcionaris i un marxa, la cua s'eternitza. Vaig comptar que un funcionari era 4 vegades mès ràpid que l'altre.


En aterrar a Colombo, el contrast és absolut. El tràmit d'inmigració es fa en 5 minuts. La gestió de visat l'havia fet per internet pagant amb targeta, i el que em va sorprendre més, es que per 10$, en 10 minuts tenia ja activa una tarja de telèfon que em permetia accedir a Internet i trucades internacionals. El noi que me la va vendre em va explicar els consums màxims, i son molt més del que gastare en una setmana. La mateixa gestió a la India va durar 4 dies i vaig haver de repetir les mateixes dades personals en dos formularis i per telèfon.


Hi ha Budes grassos i contents, futurs diabètics, i Budes prims, encara que de prims hi ha poques imatges.
Les zones de la India de les que venia no son les més atrassades. La mortaldat infantil és un dels millors indicador de desenvolupament social, i les xifres son:
Tamil Nadu, 10 nens morts per 1000 naixements.
India, 28 per mil. Himachal Pradesh, 42.
Com a referencies, España és 3.7 i Kerala, que és un cas especial a la India, 6 per mil.
Això indica que la India te molt cami per recorrer, i que la disparitat entre estats de la India no seria tolerable a Europa.
Tots els altres països que he visitar en els darrers anys, excepte els africans, tenen una xifra molt inferior a la India. Sri Lanka és del 9 per 1000.



Després del enlluernament del aeroport de Colombo, tornada a Asia. Al cap d'una estona, en un taxi que pagat per mi amb 16€, va portar a un soldat de les Maldives que ens va explicr que son un arxipèlag amb 180.000 persones, 80 ressorts turístics i un cop d'estat militar recent. També ens va dir que el tsunami del 2004 els va afectar molt.
Un altre passatger treballava a Doha, a Qatar. Va confirmar que volen fer 8 estadis de futbol per al Mundial que han comprat, que es cap de personal d'una empresa que proporciona treballadors de Sri Lanka a Qatar i que el seu jefe es libanés. És cristià i diu que la seva dona, hindú, també s'ha fet cristiana però que ell no li va demanar. Diu que hi ha cada cop més espanyols treballant a Doha. Encara no hi conta al Urdangarín.
Sri Lanka va donar per acabada fa 4 anys, una guerra terrible, però els carrers de Colombo estan plens de soldats armats i en alguns llocs hi ha un "punts de control", amb molts soldats, però que no controlen rés.


Els cingalesos son la majoria. Tenen una llengua de la familia indoeuropea, com les del nord de la India, i un alfabet similar als del nord. Son budistes i els monjos, al contrari que la tradició de pacifisme i no viòlencia del budisme, han sigut els més agresius en la lluita amb la minoria tamil.
Hi ha una tercera minoria, els musulmans, que descendeixen dels comerciants que des del segle IX es van instalar a les costes. També tenen una història de conflictes antics amb la majoria cingalesa.


El meu hostel està al mig del barri musulmà. Un altre cop sense cervesa i amb les fotos de la Mecca a la recepció. 9€ per nit en un dormitori en que estic sol. Es pot anar a llocs molt barats, si el païs té unes certes garanties.
Al barri musulmà de Pettah, són molt treballadors. Els carrers molt millor que a la India, però són els més estrets i pobres de Colombo.
Sovint hi troves un camió carregat amb un enorme container, que descarrega davant d'un edifici destartalat. Segurament és cotó per a algun dels nombrosos tallers que hi han a cada edifici, o són espècies per a les botiguetes de carrer.


Sri Lanka és petit i poblat. Te el tamany d'Irlanda amb 4.5 vegades la seva població. Desde la pau, el turisme ha explotat i va cami de convertirse en una nova Malasia o Thailandia.
El turisme va sobre tot a les platges del sur. Colombo és molt poc interessant. Sofisticats venedors de carrer, que al crit de : "What country are you from?" Volen entrar en conversa per vendret el que sigui.



Museus que expliquen coses sobre el budisme i sobre les migracions des de la India. Altres de més tronats, com el del antic Ajuntament, que te estatues de cera dels que van participar a una reunió local ... fa 100 anys. L'anterior entrada al llibre de visitants era de fa 9 dies. Ideal per una película de por. Algun temple amb molts Budes, alguna mezquita amb cap imatge, i l'atrotinada estació de tren desde on sortiré demà cap a Kandy, a l'interior de l'illa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada