21 de maig 2012

Com veiem als xinesos, com ens veuen ells i perque la llitera dura es mes comoda que la Business Class per dormir.




El diari en angles China Daily te una App que et permet llegir-lo cada dia. Es oficial, pero molt obert en tocar els temes que no funcionen be o que son nous reptes per al pais. Ni piu de política. Al que no es pot entrar es a les reds socials, com Facebook, twitter, YouTube o els blogs. De fet escric aquest blog sense poder veure com queda.
Es recomanable donar un cop d'ull al China Daily. Com que des de la Xina pots veure tota la premsa internacional per Internet, et pots fer una idea de com els veiem i com ens veuen.
Analitzen tot el que hi ha a les societats occidentals i aqui encara no, per veure que els hi conve i que es poden estalviar. Es el mateix que va fer el Japo Meiji.
"Nosaltres" ens passem el dia explicant-nos, entre nosaltres, que es el que ha de fer la Xina, i em sembla que això els sorpren molt.
Crec que el sistema institucional d'occident no els hi causa cap enveja, i menys ara. Els que estan informats opinen que España i Europa estan malament. Quan veuen com vaig vestit, em volen convidar a sopar!!.



Creia que el tren Kunming-Dali era com el tren de la Pobla de Segur. final de linea, muntanya, turisme. Es un tren de 16 vagons, que portava mes de 1000 persones. En llitera dura, 6 per compartiment sense porta, es dorm molt be. Molt millor que en l'avio.
Dali era la capital d'un regne abans de ser integrada per els mongols a la xina. Ara es una ciutat dividida en part nova i vella a 13 km. La part vella es molt turistica pero agradable. Yunnan concentra moltes de les minories ètniques de la Xina i a Dali la majoria son Bai. Tot te un toc folkloric, pero el turisme segueix en abrumadora majoria xines, amb la qual cosa tot es interessant de veure.
A Xina passa el que a tot arreu. Llogues una bici i acabes amb una penya que deuen ser el club ciclista de Dali o altres turistes xinesos en ruta.





Amb els sords es mes facil. El cafe "Sweet tooth" esta portat per sords i es mes facil entendres-hi que amb els xinesos oïdors. M'han recomanat tambe un massatgista sord, pero ja no tindre temps d'anar-hi.
El signe de la Xina es el del vestit de la dinastia manchu, i el d'España es un pase de torero. Cal fer un esforç per veure mes enllà dels tòpics.
El signe mes internacional es sens dubte el de "I love you".






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada