13 de maig 2012

El primer museu del mon a viatjar.

El segon va ser segurament El Prado. Quan els sublevats de Franco arribaven a Madrid bombardejant la ciutat, el Museo del Prado, que crec que tenia nominalment a Picasso com a director, va embalar tots el quadros i el va enviar a Valencia, desprès Figueres, França i tornar a Madrid.
Però ja el 1934, desprès de que Japó invadis Xina, les 600.000 peces mes importants de les col·leccions acumulades per 2000 anys d'emperadors es van ficar en camions i van començar a viatjar durant la guerra amb Japó, guerra civil i mundial, per acabar el 1945 a Taiwan quan Chang Kai Chek va ser derrotat per els comunistes. El 1960 se'n van adonar que no tornarien i van decidir posar les peces en un museu.
Xina s'ho ha pres fatal, però el cert es que moltes de les meravelles del museu s'haurien perdut en el desgavell de la Revolució Cultural.
El museu es immens. Un amic em va recomanar 3 dies per el que ensenyen, que es tant sols un quart del que tenen.
Bronzes, Jades, l'art major que es la cal·ligrafia i el seu complement que es la pintura, miniatures, porcellanes ... I quasi un visitant per a cada objecte.

Taiwan es un lloc curiós. Ara la cultura xinesa hi es clarament dominant. Però al 1600 tant sols hi vivien tribus de cultura austronesica. Els actuals estudis linguistics diuen que totes les cultures polinèsies provenen d'un origen a Taiwan. El que si es cert que per arribar fa 15.000 anys per mar a un lloc que ara cal navegar 10 hores de mala mar calia ser molt bon mariner. I d'aci a Nova Zelanda o Hawaii es qüestió de paciència...
El museu que explica tot això esta a 200 metres del altre i jo era quasi l'unic visitant.

Des del 1600 han passat per ací holandesos, portuguesos, espanyols, japonesos. Els xinesos van venir al 1700 quan els manchus van dominar Xina i molts es van escapar. No van parar de créixer, especialment desprès de la guerra civil. Ara son el 98% !!. Indubtablement això es de cultura xinesa, però tots deixen passar els anys per a veure quina relació poden tenir en el futur. El somni del govern de Beijing es que pugui ser com Hong Kong.


Pels camins de Marco Polo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada