14 de maig 2012

El tamany importa, i Taiwan es el segon mes ... alt.

Els 5000 xinesos diaris que fan turisme a Taiwan, formen part d'una civilitzada manera d'acabar la guerra freda. Tots visiten les mateixes coses, que son les que van estudiar a la escola sobre Taiwan. Es el mateix que fem tots els turistes, i els que no vam estudiar res de Taiwan visitem el que ens aconsellen les Guies de turisme o altres viatgers.
Total que avui al Taipei 101 he trobat a molts dels mateixos xinesos que ahir.
La visita s'ho val. Era l'edifici mes alt del mon, amb 101 pisos, fins que una torre a Dubai n'hi va afegir 60. Però a Dubai tenen petroli i no tenen terratrèmols.


L'ascensor puja fins a 500 metres a 60 km/h. Com que hi ha tifons i la terra es mou sovint, ha adoptat un sistema en que una bola immensa de formigó esta penjada d'uns cables. Si l'edifici es mou i la bola esta quieta, perquè esta penjada, transmet al edifici una força contraria al seu moviment, per equilibrarlo. Amb això diu que disminueix l'efecte de la vibració en un 40%. Arriba a vibrar fins a 1.5 metres.


Com que encara queda un 60% per resoldre i tot aixo es molt complicat i fa por. El millor es tenir una mascota riallera d'aquesta bola salvavidas.


La vista impressiona, i encara impressiona mes que en el ranking dels 10 edificis mes alts, a part de 2 a Chicago, que es a on van inventar el producte, tots els altres estan a Asia. A la Xina n'hi ha 4, a HongKong 1, a Taiwan 1 i a Malasia un altre. Els han fet també en uns temps molt curts. Segur que hi ha el prestigi que otorga la dimensió i la longitut, especialment en aquest, que es molt llarg i te una bola molt gran, però la capacitat tècnica impressiona.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada